L’actriu Itziar Castro presenta una “autobiografia emocional” en la qual expressa amb poemes i fotografies diferents estats d’ànim
Com un torrent de titulars i d’empoderament es va expressar ahir l’actriu catalana Itziar Castro en la presentació del seu llibre Con el corazón por delante, que va tenir lloc a l’hotel Rosaleda, a Encamp, seu del ministeri de Cultura i Esports. Castro va estar acompanyada de l’actriu andorrana Clàudia Riera, amb qui va coincidir, principalment a la sèrie Vis a Vis.
Castro va parlar sense embuts de feminisme, assetjament, homosexualitat, bullying, vulnerabilitat, pors i haters, però també d’amor, llibertat, empoderament i valentia. I com a mostra un seguit dels titulars que va deixar l’actriu nominada al Goya com a millor actriu revelació el 2018 per la seva actuació a la pel·lícula Pieles, dirigida per Eduardo Casanova. “Responc als haters perquè hi ha gent que no pot fer-ho”, “les paraules tenen els pes que els vulguem donar”, “és complicat i esgotador ser diferent, però al final compensa” o “m’he convertit en un referent per ser jo mateixa”, van ser algunes de les frases que va deixar l’ara també escriptora a una audiència entregada a ella i que va agrair no sense vergonya el format de la presentació proper i interactiu.
El llibre es presenta com una “autobiografia emocional”, segons va relatar ella mateixa, en la qual s’expressen en forma de poemes vivències i emocions que l’actriu ha anat escrivint al llarg de més de vint anys. La decisió de la publicació va sorgir arran de la pandèmia quan la també l’escriptora Elvira Sastre va convidar molta gent del món de la cultura a llegir poemes i frases. Els poemes van tenir molt impacte i l’editorial MR Ediciones li va proposar de fer el llibre. Un llibre que també inclou il·lustracions de Gisela Navarro i un codi QR en alguns poemes que obre un enllaç en què Itziar Castro el recita.
En aquest sentit, com ella mateixa va indicar, publicar sentiments tan íntims fa por, “el llibre té a veure amb la por”, va dir, però compensa i al final es tira endavant. “Si em fes por això demostraria que tenim un problema com a societat”, va comentar. Però el rerefons de la por és la valentia, tot i que “ser valenta no és ser una mateixa públicament, sinó el que han fet les dones que es manifesten a l’Afganistan”. Amb referència a la valentia, Castro va fer menció a la gimnasta Simone Biles i va concloure afirmant que “com més vulnerable et mostres menys mal et poden fer perquè t’empoderes”.