“Creiem que estem fent una contribució important a la societat –apunta Rubén Gil–. Oferim a través de la formació la possibilitat que les persones puguin aconseguir una font d’ingressos extra i la millora del perfil professional i, per tant, de la carrera professional.” L’empresa ha estat recentment guardonada a Florida (EUA) amb el Two Comma Club X Award, que distingeix les companyies capaces de generar més de deu milions de dòlars amb una determinada operativa de màrqueting i, en el seu cas, ho ha aconseguit amb la de formació telemàtica.
La revolució ‘blockchain’
Els quatre emprenedors són uns ferms defensors de les oportunitats que genera l’ecosistema cripto. “La tecnologia blockchain ho canviarà tot. De la mateixa manera que internet va alliberar la informació, el blockchain alliberarà l’economia”, apunta Óscar Tirado. “I els ciutadans que abans adquireixin coneixements per administrar els seus estalvis, els professionals que abans i millor es formin, i les empreses i governs que abans implementin aquesta tecnologia tindran un avantatge competitiu.” Adrian Díaz ho exemplifica: “Pots demanar un préstec posant els teus actius digitals com a col·lateral sense necessitat d’un banc. Només amb un contracte intel·ligent amb tres clics ho executes. O pots donar tu el préstec.”
En la seva opinió, un dels sectors que, encara que sembli paradoxal, més formació demandarà en criptoactius és el bancari. Les entitats requeriran professionals amb coneixements en aquest àmbit per tractar amb els clients, cada cop més interessats en aquest món. “Conviuran els dos mons: el centralitzat tradicional i el descentralitzat del blockchain, però els bancs s’hauran de posar les piles”, rebla Gil.
L’altra pota de l’activitat i absolutament complementària és la consultoria en blockchain i criptoactius. Compten amb un equip d’experts, alguns dels quals pioners, que ja feien projectes en aquesta tecnologia fa deu anys i han assessorat grans empreses i, fins i tot, països. Un dels darrers projectes ha estat un treball de consultoria per al govern de les Bahames “per assessorar-lo de com a través del blockchain es pot convertir en un referent”, afirma Gil.
Els fundadors de Performanze estan convençuts de les possibilitats que s’obren per a Andorra i es mostren disposats a col·laborar amb les institucions per donar suport a la introducció de la tecnologia blockchain. “És un país petit i seria fàcil posar-se d’acord per fer grans coses i atreure molt més capital amb les màximes garanties legals i de compliance”, argumenta Tirado. A més, apunten que els estats estan treballant per disposar de monedes digitals oficials pròpies i es pregunten: “Per què Andorra no es pot avançar i crear la seva pròpia moneda, el seu propi actiu digital basat en un blockchain nacional que actuï no com a eina d’intercanvi econòmic, sinó com a reserva de valor i ens protegeixi, per exemple, de la inflació?”