La inspecció Laboral del Ministeri d’Economia d’Andorra investiga, ara per ara, un cas de presumpte ‘esclavisme laboral’ en el que estarien involucrats una empresa andorrana i, almenys, una constructora colombiana.
Segons informa l’Altaveu, hauria estat la mateixa empresa sud-americana la que hauria denunciat simulacions de contractes per poder accedir a disposar de treballadors al Principat pagant salaris molt per sota dels que fixa la legislació del país dels Pirineus, tot i no existir obres concertades entre les parts durant els darrers mesos. Unes simulacions que s’haurien dut a terme davant la impossibilitat de fer acords de prestació de serveis en tractar-se d’una empresa nacional i altres d’estrangeres.
Resulta paradoxal que hagi estat una de les mateixes societats de Colòmbia la que denunciés els fets arran els suposats incompliments dels acords amb els seus socis andorrans. Uns pactes que preveien que l’empresa del Principat es comprometia a pagar a la colombiana un 20% del benefici net de l’obra en la qual sobre el terreny participava.
Però la realitat hauria estat un altre, i els andorrans pagaven a raó d’un euro per cada hora teòricament treballada pels operaris. I això, es traduïa, a més, en el fet que els empleats cobressin entre 8 i 10 euros l’hora, treballant deu hores de dilluns a divendres i cinc hores més els dissabtes. Tanmateix, se’ls descomptaven 350 euros en concepte d’allotjament: una habitació compartida d’un establiment hoteler de l’Aldosa, a la parròquia de la Massana.
La mateixa informació parla de possibles vincles de l’empresa andorrana implicada, amb seu a Canillo, amb promotors d’algunes de les torres del Clot d’Emprivat d’Escaldes-Engordany. Aquests darrers, amb acords amb grups patrimonials i familiars andorrans, han estat ja investigats prèviament, en el cas de la Justícia espanyola, per haver participat en entramats suposadament delictius en la construcció d’habitatges a Catalunya o a Andalusia.