La publicació recull els articles de les 20 ponències presencials dutes a terme en el marc de les 18es Trobades Culturals Pirinenques, que van tenir lloc a la sala de plens de l’Ajuntament del municipi de Montanui, a la Ribagorça, l’octubre de 2021. El llibre ‘Accions dinamitzadores al Pirineu’ també inclou les 13 ponències no presencials que s’hi van realitzar.
Fotos: César De Pablos
El Museu de la Bicicleta, Bici Lab Andorra, el passat 16 de gener, va acollir l’acte de presentació del nou llibre publicat per la Societat Andorrana de Ciències (SAC), que engloba la totalitat de les ponències realitzades a les 18es Trobades Culturals Pirinenques, en què hi van participar quatre autors andorrans, entre els quals la directora de Medi Ambient i Sostenibilitat del Ministeri d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, que va aprofundir en els detalls concernents a la Llei de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge del Principat d’Andorra.
A l’acte, hi va assistir Conxita Marsol, cònsol major d’Andorra la Vella, que va lloar “la feina molt prolífica” de la SAC, presidida per Àngels Mach, per crear espais de debat i reflexió sobre diferents temàtiques d’interès compartit entre totes les poblacions que formen part dels Pirineus. Cal recordar que les 18es Trobades Culturals Pirinenques van ser el resultat d’una organització mancomunada entre diferents entitats com ara el Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib), Àmbit de Recerques del Berguedà (ARB), Amics de Besalú i el seu Comtat (ABC), Associació per a la Protecció del Patrimoni i la Memòria Històrica de la Vall de Querol (APPMQ/APPMC), Casal del Conflent (CC), Centre Cultural Català del Vallespir (CCCV), Centre d’Estudis Aranesi (CEA), Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès (CECR), Ecomuseu de les Valls d’Àneu (EVA), Institut d’Estudis Ceretans (IEC), Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell (IECAU), PASTOR, Terra dels Avis (TdAR) i la mateixa SAC.
“Els temes tractats a les 18es Trobades Culturals Pirinenques no només afecten Andorra, sinó que hi ha molts territoris pirinencs amb els quals tenim moltes coses en comú”, va expressar Mach a l’hora de reflexionar sobre la importància de la publicació recentment editada. “El fet de trobar-nos ens cohesiona i ens dona peu a conèixer-nos i a engegar més projectes junts”, va afegir.
Josep Santesmases i Ollè, president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, va ser un dels convidats a l’acte de presentació, en què va fer palesa la seva satisfacció per la publicació, les jornades i les conferències en si mateixes, ja que, “tot plegat dona un sentit cultural als nostres territoris, per a reflexionar sobre el seu futur i promoure la millora del benestar i l’activitat econòmica de manera sostenible”.
Finalment, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va destacar que és política d’Estat “refermar la nostra diplomàcia de proximitat”, en referència als pobles d’Occitània i Catalunya, “amb la finalitat d’estructurar un diàleg polític que permeti identificar sinergies i assolir el desenvolupament econòmic dels Pirineus”. En no comptar amb recursos suficients per aquest propòsit, el Ministeri veu amb bons ulls que la SAC esdevingui un agent d’intercanvi cultural i de creació i difusió de coneixements sobre la nostra regió.