L’Alt Urgell és la comarca de l’Alt Pirineu i Aran que més accidents viaris amb senglars ha registrat l’últim any (92), seguida del Pallars Jussà (81) i Pallars Sobirà (27). A més distància es troben els territoris de la Cerdanya (18), l’Alta Ribagorça (8) i l’Aran (5), segons revela l’informe sobre sinistralitat provocada per animals elaborat pels Mossos d’Esquadra.
En el cas dels sinistres provocats per cabirols, el Pallars Sobirà lidera el rànquing (79) i el segueix l’Alt Urgell (60) i la Cerdanya (58). El llistat el completen el Pallars Jussà (41), l’Aran (24) i l’Alta Ribagorça (21).
Pel que fa al conjunt del territori català, la Selva (275) és on es concentren el nombre més gran d’accidents que tenen com a responsables als senglars mentre que el registres de cabirols els encapçala el Solsonès (123).
En algunes zones els animals provoquen pràcticament la meitat dels accidents a les carreteres. És el cas del Pirineu (48%) i de la Catalunya Central (46%), seguits de prop per les Terres de Ponent (42%).
L’informe també detalla les hores del dia amb més sinistres. En el cas dels senglars, la corba es dispara a partir de les sis de la tarda i arriba al pic a les 11 de la nit. Pel que fa als cabirols, hi ha dues franges crítiques: aquesta mateixa, de sis de la tarda a 11 de la nit, i una altra al matí, entre les sis i les nou.
També hi ha mesos amb més incidència al llarg de l’any. Els accidents provocats per senglars es disparen entre octubre i desembre, amb un pic al novembre. En els cabirols, en canvi, l’època més conflictiva és a l’abril i al maig.
Per intentar pal·liar aquestes situacions de perill, el Servei Català de Trànsit (SCT) té previst instal·lar al llarg del 2023, començant per la demarcació de Girona, detectors d’infrarojos que s’implantaran en les vies on normalment creua la fauna salvatge. Un sistema que s’activarà amb el pas dels animals emeten senyals lluminosos per alertar els vehicles.