De moment, la que es pronuncia clarament a favor de treballar “en aquesta direcció” és la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, que considera que s’ha d’aconseguir “que les baixes per maternitat no penalitzin les dones” com està passant actualment, ja que s’han de dedicar molt més temps a cuidar els nens i això els pot comportat desavantatges en el terreny professional. A hores d’ara, a Andorra les dones disposen d’una baixa per maternitat de cinc mesos i els homes, d’un. L’objectiu hauria de ser, així doncs, que els homes tinguin cinc mesos de baixa per aquest mateix concepte o bé que, sortint d’un període inferior, la durada s’anés equiparant progressivament amb la de les dones.
En definitiva, del que es tractaria, segons va manifestar Pallarés, és d’aconseguir que els pares tinguin més corresponsabilitat quan hi hagi el naixement d’un nen. “La voluntat és incentivar que hi hagi baixes de paternitat més àmplies i que siguin compensades de la mateixa manera, a més que no es puguin intercanviar”, va subratllar la ministra. D’aquesta manera, es desincentivarà que les empreses es puguin decantar més per un home que per una dona a l’hora d’ocupar determinat lloc de treball, com passa algunes vegades en l’actualitat.
La ministra va recordar, però, que la proposta que s’acabi materialitzant haurà de ser sostenible des del punt de vista econòmic, fet que dependrà sobretot del període de baixa que es vulgui fixar per als homes. “S’ha de veure que la implementació i el cost correspongui i sigui possible i dependrà de quant s’apugi la baixa paternal ”, va indicar Pallarés. Una cosa que també s’aconseguirà si prospera una iniciativa en aquest sentit la propera legislatura serà, a més de deixar de penalitzar les dones, que es fomenti la natalitat, un aspecte que la ministra considera important en vista de la realitat actual d’Andorra en aquest àmbit. Acció, el partit que lidera Pallarés, ja està treballant en una proposta en aquesta matèria que tindrà a punt quan comenci la campanya electoral.