Per fer-ho, la majoria, per una banda, i el PS, per l’altra, han contractat un expert en la matèria per tal que discuteixin els efectes que tindrien les diferents propostes incorporades en el preacord. Així, per exemple, caldrà acabar de definir quin percentatge de cotització es vol passar de la branca de salut a jubilació, en quin percentatge s’apujaran les cotitzacions o quina serà l’edat de retir a partir de l’aprovació de la llei. Això sí, els dos experts hauran de trobar un punt mitjà i posar-se d’acord perquè el canvi s’aprovi. Després, i com a última instància, la decisió serà política. Dit d’una altra manera, si els dos experts estiguessin d’acord que l’augment de l’edat de jubilació no té un impacte prou important per garantir el futur de les pensions, majoria i PS podrien acordar no tirar endavant aquesta proposta.
El preacord al qual han arribat la majoria i el PS en matèria de pensions planteja traspassar entre el 4% i el 6% de la branca general a la de jubilació i assumir, via impostos, el finançament restant a la part de sanitat. Els consellers també van acordar un increment de cotització de la branca de jubilació del 5% per tal d’arribar així, aproximadament, al 10% més de contribució entre el traspàs i l’augment. Cal encara definir quin percentatge d’augment assumiria l’empresa i quin el treballador.
El preacord també fixa un augment de l’edat de jubilació a 67 anys de manera gradual. Així mateix, els parlamentaris volen introduir factors correctius, com la carrera laboral i les mesures de compensació per als treballs més durs, que encara no s’han determinat. La idea és que aquelles feines que requereixin un esforç físic més gran no vegin incrementada l’edat de jubilació. La comissió parlamentària també està d’acord que la pensió mínima ha de ser igual que el salari mínim i que la pensió màxima sigui de 3.500 euros. Les xifres són en cas de tenir una carrera professional completa i en la definició d’aquest concepte majoria i PS discrepen. Els socialdemòcrates consideren que la carrera laboral completa equival a haver cotitzat 37,5 anys, mentre que DA proposa que sigui a 42 anys. També s’està d’acord a fixar el límit per a la cotització màxima en 10 vegades el Llindar Econòmic de Cohesió Social, és a dir, en 12.000 euros. Pel que fa al sistema d’adquisició de punts, resta encara pendent valorar si es vol mantenir o modificar.
Campanya electoral
El treball conjunt, a priori, deixaria fora de l’escenari de la campanya el funcionament de la CASS. Amb tot, els socialdemòcrates afirmen que ells tenen propostes per a la gestió de la parapública i per garantir el futur de les pensions diferents de les que defensa DA i que, malgrat la voluntat de voler arribar a un acord per tirar la reforma endavant, no deixaran d’explicar quin és el seu posicionament.