A tancament del 2022, el valor oficial de les importacions va ser de 1.772 milions d’euros, 449 milions més que el 2021. La xifra no s’havia registrat mai a Andorra des que es guarden les dades i s’ha d’anar a l’any 2018 per trobar la segona millor dada històrica quant al valor de les importacions, amb 1.368 milions d’euros. La inflació és darrere aquest increment del 34% respecte al valor de les importacions corresponent a l’any 2021.
Dels 1.772 milions d’euros de l’any passat, 1.166 van ser per pagar mercaderia provinent de l’Estat espanyol, el 65% del total. Es tracta d’un creixement del 35,5% respecte al 2021.
França manté el to
I si el veí del sud manté el pes en el valor de les importacions, qui aconsegueix una petita pujada és el veí del nord, que l’any passat va tancar la tendència d’anar deixant-se plomes pel camí respecte als intercanvis comercials amb Andorra. De França van venir l’any passat mercaderies per un valor de 201 milions d’euros. És a dir, l’11,3%. Fa dos anys, el percentatge va ser del 10,6%. També afectat per la inflació, el valor de les importacions de França el 2022 respecte a fa dos anys ha augmentat el 42,5%.
I mentre Espanya continua liderant el rànquing, França, l’històric segon gran proveïdor de mercaderies a Andorra, continua –tot i que amb un petit augment de 0,7 punts– la línia a la baixa que va iniciar l’any 1993 i que semblava no tenir aturador. La situació actual xoca amb el que passava fa 29 anys, quan el percentatge de les importacions d’Espanya i França estava gairebé equilibrat. El 1993, el primer any en què Estadística va començar a publicar les dades relatives a les importacions, el pes de les franceses era del 35,5%. El pes de les compres que es feien a Espanya representava el 37,5%. Així, mentre que, amb dades del 31 de desembre de l’any passat, el percentatge de les importacions del veí del sud ha crescut uns 28,2 punts en gairebé trenta anys, el de les arribades del nord ha disminuït de 24,1. Un pes, el de França, que sobretot ha anat a parar a Espanya.
La caiguda del pes de les importacions de França té diversos factors: històrics, estructurals i econòmics. Fins a l’entrada d’Espanya al mercat econòmic europeu, per exemple, hi havia productes que no es podien trobar al veí del sud i que, per tant, només es podien adquirir a França. Amb el pas dels anys, mercaderies que només es fabricaven al veí del nord han passat també a produir-se a Espanya amb l’obertura de cadenes de producció.
Això, juntament amb les facilitats que hi ha per transportar aquests productes des de la part espanyola de la frontera, ha fet que els distribuïdors d’Andorra demanin als transportistes andorrans portar les mercaderies des del sud. La carretera de França, en mal estat i a vegades tancada a l’hivern, també és un fre. Un altre factor residiria en el pes que tenen els residents d’origen espanyol respecte a tota la població.
Després d’Espanya i França, el tercer país amb més pes és Alemanya. Des d’aquest país es van importar productes per 88 milions d’euros. El 4,9% del valor total de les mercaderies. És el 0,5% més que el 2021. També ha crescut el pes respecte a fa dos anys de les importacions provinents de la Xina, el quart país de la llista. En van venir mercaderies per un valor de 52,7 milions, el 2,9% del total. Itàlia és el cinquè país, amb 49,9 milions d’euros i el 2,8% del total.
Rècord en exportacions
L’any passat es van exportar mercaderies per un valor de 367,53 milions d’euros, un increment del 160,9% respecte a l’any 2021. En aquest cas el culpable de l’augment del valor de les mercaderies exportades no és la inflació, tot i que també hi ha influït. El veritable culpable és un quadre: el Mata Mua, de Paul Gauguin. Propietat de Carmen Cervera, el quadre va sortir del país al febrer de l’any passat quan va tornar a la col·lecció que la baronessa Thyssen té a Madrid després d’arribar a un acord amb el ministeri de Cultura espanyol. El quadre s’havia computat al mes de juny del 2020 en el capítol d’obres d’art, col·lecció i antiguitats de les importacions per un valor de 208 milions d’euros. Uns diners que ara han marxat del Principat.